3 oktober 2013

Health update: Health food, Kefir

Waterkefir aan het werk!

Zoals ik een tijdje geleden schreef, worstelde ik de laatste maanden nogal met mijn eczeem. Een bezoek aan de dermatoloog hielp wel, maar deze behandelde alleen het eczeem, niet de (mogelijk) onderliggende oorzaak. Ik besloot toch maar eens serieuzer te kijken naar voeding, en mensen in mijn eigen netwerk die met voeding bezig zijn, waaronder René Onstenk.  Hij kwam regelmatig voorbij op mijn twitter en instagram, met berichten over health food, superfood en rawfood. Wist hij dan niks wat kon ondersteunen tegen eczeem? Jup! Kefir!

Kefir

Wat is (water)kefir? Waterkefir is een drank die je zelf kunt maken met kefirkorrels, water, suiker, (gedroogde) vruchten en citroen. De kefir bestaat uit gisten en goede bacteriën die ervoor zorgen dat je kefir een probiotische drank kunt noemen.

Het is een ‘levende’ drank. Je ziet wanneer je kefir maakt gedurende de dag belletjes ontstaan en de korreltjes dansen in je weckpot… Heel leuk om naar te kijken. De korrels scheid je na 48 uur borrelen van het water, je gooit vers water bij de korrels, verse suiker en verse vruchten en het begint weer overnieuw. Het gescheiden kefirwater kun je drinken, en de korrels kun je (mits je er kefir mee blijft maken) voor altijd blijven gebruiken. De korrels vermeerderen zich en kun je eventueel aan vrienden geven. Leuk!

Probiotica zorgt voor een gezond darmstelsel, maar deze drank bevat ook ontzettend veel gezonde mineralen en zuren. Een ware boost voor je immuunsysteem, goed tegen allergieën en goed voor je algehele gezondheid. Yes! Dat klinkt goed, maar is het ook lekker?

Waterkefir in de pot

Kefir zojuist ververst met nieuw water en suiker. Zie je hoeveel korrels er bij zijn gekomen? Ziet er wel een beetje smoezelig uit hier he? 🙂

Kefir kán lekker zijn. Laat ik het maar zo zeggen. Het is een smaak waar je best wel even aan moet wennen, maar je kunt zelf ontzettend veel doen om de smaak te beïnvloeden. De lekkerste kefir die ik dronk was op smaak gebracht door een lekkere sappige nectarine… De nectarine had ik laten meegisten met de kefir. Heerlijk!

Smoothies met kefir

Kefir met aardbeien en mango

Aardbeien, mango, en kefirsmoothie. Jam!

Kefir kan ook een heerlijk basis zijn voor smoothies, zeker als de groente of fruit die je gebruikt lastig echt vloeibaar te krijgen is. Een supergezonde boost in je lekkere sapje! Mjam!

Banaan, mango en kefirsmoothie!

Banaan, mango en kefirsmoothie!

Helpt het tegen eczeem?

Ja! Maar ook: weet niet. Het resultaat is niet heel duidelijk aanwijsbaar maar mijn eczeem is beter geworden, op een gegeven moment zelfs volledig genezen. Toen ging ik op vakantie en dronk ik geen kefir, mijn huid bleef goed. Ik begon te denken dat mijn verbeterde huid niets met de kefir te maken kon hebben, maar ik heb nu sinds een aantal weken weer een beetje last van eczeem (en van mijn darmen) dus ik ben weer begonnen met kefir drinken. En wonderwel, het gaat beter!

Vragen

Ben je benieuwd naar (de smaak van) kefir of heb je een andere vraag? Laat me weten in de comments!

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook leuk

7 Reacties

 • Reageer Daniëlle 4 oktober 2013 at 13:42

  Hmm… ben er altijd erg benieuwd naar, maar heb het nooit geprobeerd. Het lijkt me wel lekker, hoewel ik het er eigenlijk niet zo fris uit vind zien.

  • Reageer Emma 4 oktober 2013 at 14:39

   Nee een schoonheidsprijs krijgt dit drankje niet… Al is het bubbelen heel vermakelijk om naar te kijken!

 • Reageer zus 4 oktober 2013 at 17:52

  Het eindresultaat ziet er niet verkeerd uit! Wat fijn dat het een positieve werking heeft =)

 • Reageer Natasja 5 oktober 2013 at 07:32

  Ik kreeg dit drankje onlangs ook getipt na een half jaar waarin ik ziek terug kwam uit India (verrassend) en twee antibioticakuren te verwerken kreeg. Het leek me alleen zo… zweverig. En smerig, als ik die foto’s zo zie 😉 Waar heb je die kefir korrels vandaan gehaald?

  • Reageer Emma 5 oktober 2013 at 08:51

   Hahaha! Ja de foto’s zijn misschien niet zo aantrekkelijk… Het is inderdaad een goed idee voor je darmen om naast antibiotica ook probiotica te gebruiken. Wat begreep is antibiotica best slecht voor je darmflora, en zul je ook die weer een beetje moeten aansterken na een kuur.
   De korrels kun je gedroogd op internet bestellen (ik zag alleen amerikaanse webwinkels), maar ik zag ook dat je levende korrels van particulieren kunt overkopen op marktplaats. (Vaak gewoon tegen kostprijs). Als je in de regio Arnhem Nijmegen woont ken ik sowieso nog wel wat adresjes 🙂
   Enne: echt zweverig is het niet hoor, wel iets meer gedoe dan een flesje yakult, maar ook met veel meer effect!

   • Reageer Natasja 5 oktober 2013 at 09:10

    Regio Arnhem, check! Geef zeker een gil als ik me er ook aan ga wagen!

 • Reageer René Onstenk 7 oktober 2013 at 09:09

  Wat een heerlijk verhaal,
  en ja er is altijd wel verse Kefir Korrels te koop bij mij.

 • Reageer