12 november 2011

Lana Del Rey: yay or nay?

Lana del Rey

Ik wilde over Lana Del Rey een stukje schrijven. Over dat ik haar muziek mooi vind, cool, apart, weer eens wat anders. Dat ik haar look echt ontzettend cool vind, het Mad Men-gevoel dat tot in de puntjes is doorgevoerd in artwork en video’s. Dat in het jammer vind dat ze haar lippen opgespoten heeft, maar dat ik er niet over uit ben of ik het stiekem wel mooi vind of dat ze er echt een duckface van heeft gekregen.

Dat wilde ik dus doen.

Totdat ik deze schone dame ging googlen en erachter kwam dat er wel een controverse rond deze dame bestaat. Sommigen vinden Lana Del Rey namelijk nep. Lana heet eigenlijk Elizabeth (Lizzy) Grant, en die blijkt dan weer een heel grote platenmaatschappij achter zich te hebben staan, voor een alternatief indie-meisje. Indie-muziek staat voor eenvoud, muziek op eigen kracht maken, weinig of geen tussenkomst van commercie of producers. Maar ja, grote platenmaatschappij betekent veel geld, en dus is het dus niet echt indie-muziek terwijl het wel zo klinkt!

In blijf deze discussie interessant vinden. Is het slecht als er bijvoorbeeld een heel groot creatief team achter één artiest zit? Of dat een zangeres haar nummers niet zelf schrijft? Sommigen zullen zeggen: “Tuurlijk mag dat, maar het moet voor de luisteraar (consument) wel duidelijk zijn wat er aan de hand is.” Is dat zo? Goed, het Milli Vanilli verhaal kan natuurlijk niet, maar moet een artiest alles prijsgeven? “Nee, tuurlijk niet, maar dat hele bedachte en (over)geproduceerde hoort natuurlijk wel bij een bepaald genre!” Ah ok.

Hoe ik hierin sta? Ik vind dat er best een image voor een artiest mag worden bedacht en neergezet. Ik vind het niet leuk om echt voorgelogen te worden, maar dat gebeurt in dit geval ook niet vind ik. Ik ben bij de liedjes van Lana Del Rey héél benieuwd wie de writing credits heeft, maar wakker liggen zal ik niet. In the end gaat het toch om het liedje, en dat ligt je of niet. Het raakt je of niet. You can be the boss.

Wat vinden jullie hiervan? Kan dit? Discuss!

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook leuk

7 Reacties

 • Reageer Sternentänzerin 12 november 2011 at 20:36

  Beelden uit de videoclip van ‘video-games’ zijn geleend van een filmpje van Hollandse bodem.
  http://www.omroepbrabant.nl/?news/164374962/Zangeres+Lana+del+Rey+maakt+Zundertse+jongeren+beroemd.aspx
  Maar ondanks dat blijf ik het lekkere muziek vinden.

  Wat ik wel grappig vind is dat van den Hoff volgens mij zei dat Lana zelf aangaf wat ze wou kwa feeling voor de clip en ook zelf met zijn beelden aan is gekomen als voorbeeld.
  Hoeveel invloed heeft ze dan wel of niet?

  • Reageer Emma 12 november 2011 at 22:01

   Ik weet niet hoeveel invloed ze heeft. Maar de suggestie werd gewekt dat ze helemaal ‘verzonnen’ is door de grote boze platenmaatschappij! Leuk artikel waar je naar linkt trouwens!

 • Reageer Patrick 13 november 2011 at 14:07

  Tsja… beide liedjes vind ik niet zo veel aan eigenlijk. De eerste is vermoord door een eindeloze herhaling van een an sich mooie melodie. En ze kijkt er wel heel lijzig bij. De tweede is een beetje too much van allerlei invloeden en ontspoort daardoor… Ik proef een trucje, en dat gaat mij persoonlijk heel snel vervelen. Het zijn ook heel verschillende stijlen, waardoor het maar moeilijk is te plaatsen.
  De clips vind ik dan wel wel leuk. Verder ben ik het met je eens dat wanneer het liedje deugt, dan deugt het liedje. Daan boeit het mij ook niet hoe groot het bedrijf is dat er achter zit. Vaak is het echter dan wel ontzettend overgeanalyseerd en aangepast aan een heel specifieke doelgroep. En dat proef je.
  Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het domweg mijn ‘cup of tea’ niet is. En die lippen vind ik gewoon jammer…

  • Reageer Emma 13 november 2011 at 14:28

   Dat lijzige vind ik wel een beetje horen bij de mad-men look. Het licht is aan maar er is niemand thuis.

  • Reageer Sabine 3 februari 2012 at 11:23

   Ik heb hetzelfde. De liedjes an sich doen mij ook vrijwel niks, en ik had altijd een beetje een raar beeld van haar – iets klopte niet. Of dat nou is doordat er een heel team achter zit, weet ik niet, maar het doet mij niet veel omdat het ergens niet oprecht overkomt op mij. Verder kan ik haar stem gewoon moeilijk hebben… word er een beetje sloom van. Maar da’s natuurlijk ook persoonlijk.

   • Reageer Emma 3 februari 2012 at 11:32

    Vind ik leuk. 🙂

 • Reageer roos 5 december 2011 at 15:22

  Ik vind video games wel een mooi liedje. Ik vind haar lippen trouwens echt lelijk haha.

 • Reageer